середу, 20 грудня 2017 р.

Подорож до педагогічно-меморіального музею В.О.Сухомлинського

Життя генія – це не відрізок часу, а промінь, що відсвічує нам у вічність. У цьому змогли переконатись учні та вчителі НВК « Знам’янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей», які 23 листопада 2017 року відвідали педагогічно-меморіальний музей В.О.Сухомлинського,  розташований у приміщенні Павлиської  школи, яку 22 роки незмінно очолював Василь Олександрович.
Експозиція музею поділяється на дві частини. Перша - педагогічна (три експозиційні зали, де експонати розміщені за хронологічним принципом). Друга - меморіальна (службовий кабінет і квартира сім’ї Сухомлинських).

Учні мали змогу переглянути уривок з  хронікально-документального  фільму «Учитель»,  шкільну садибу: кілька приміщень навчального призначення, шкільний сад, «зелені класи», теплицю, будиночок Баби-Яги. Особливе захоплення викликав робочий стіл, за яким  В.О.Сухомлинський писав свої твори.  З цікавої розповіді екскурсовода діти дізналися, що світло у кабінеті Василя Олександровича  засвічувалося о 4 годині ранку, а коли його запитували про причини такого раннього підйому, у відповідь чули : " Це мої золоті  години  ранкової творчості".

     Невеликий коридор з'єднує службові приміщення з квартирою, де жила сім'я Сухомлинських. Обстановка кімнат проста і скромна. Тут все залишилось так , як було за життя педагога і його родини.
Експонуються вітальня та особиста бібліотека, яка нараховувала декілька тисяч художньої, політичної, філософської, публіцистичної літератури. В одній із кімнат зібрано фото учителів і випускників Павлиської середньої школи (1948-1970рр.)

На згадку про поїздку до музею юні  знам’янчани залишили відгук у книзі гостей з найкращими побажаннями добра, миру, процвітання.

Немає коментарів:

Дописати коментар